Leuk snel handwerkje boekenlegger haken, makkelijk en snel klaar

We kennen het allemaal wel, je hebt leuk gebreid of gehaakt en houd altijd nog wel wat restjes wol of katoen over. Zonde om weg te gooien.

Hier een leuk haakpatroon voor een boekenlegger. Snel klaar en ook voor een beginner een prima haakpatroon en je houdt er een leuke boekenlegger aan over.

Ik zou zelf de blaadjes aan de steel weglaten lijkt me niet praktisch. Dus heb je nog wat restjes wol liggen in diverse kleuren maak er een mooie boekenlegger van. 

haakpatroon boekenlegger zelf maken 

Restjes wol of katoen in onderstaande of andere kleuren voor een boekenlegger om te haken.
50 gr. kleur nr. 05, licht blauw/paars
50 gr. kleur nr. 06, jeansblauw
50 gr. kleur nr. 31, pistachegroen

DROPS HAAKNLD 3 mm.


BLOEM:
Haak 5 l met licht blauw/paars en haaknld 3 mm en vorm een ring met 1 hv in de eerste l.
TOER 1: 4 l, * 1 v in de ring, 3 l *, herhaal van *-* in totaal 4 keer en eindig met 1 hv in de eerste l van het begin van de toer = 5 l-lussen.
TOER 2: Haak als volgt in iedere l-lus: 1 v, 3 stk, 1 v, eindig met 1 hv in de eerste v van het begin van de toer = 5 blaadjes. Keer het werk – haak de volgende toer aan de achterkant van de bloem.
TOER 3: 1 l, 1 v rond de eerste v van toer 1, * 4 l, 1 v rond de volgende v van toer 1 *, herhaal van *-* in totaal 4 keer en eindig met 1 hv in de eerste l van het begin van de toer = 5 l-lussen. Knip de draad af en keer het werk – haak de volgende toer aan de voorkant van de bloem.
TOER 4 (ga verder met jeansblauw): Haak als volgt in iedere l-lus: 1 v, 4 stk, 1 v = 5 blaadjes.
Keer het werk - haak de volgende toer aan de achterkant van de bloem.
TOER 5: 1 l, 1 v rond de eerste v van toer 3, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 4e stk op het eerste blaadje van toer 4, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 3e stk op het tweede blaadje van toer 4, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 2e stk op het derde blaadje van toer 4, 4 l, 1 v aan de onderkant van het 1e stk op het vierde blaadje van toer 4, 4 l, 1 v aan de onderkant van de 1e v op het vijfde blaadje van toer 4, 4 l, 1 hv in de eerste l van het begin van de toer = 6 l-lussen. Keer het werk – haak de volgende toer aan de voorkant van de bloem.
TOER 6: Haak als volgt in iedere l-lus: 1 v, 5 stk, 1 v = 6 blaadjes, Knip de draad af en zet vast.

STEEL:
Haak 7 l met pistachegroen en haaknld 3 mm. Keer, sla de eerste l over, haak 1 v in iedere van de volgende 6 l. Haak nu 1 v in iedere v heen en weer – keer iedere toer met 1 l. Knip de draad af als de steel ongeveer 24 cm lang is.

BLAADJE:
Haak 10 losse l met pistachegroen en haaknld 3 mm. Keer, sla de eerste l over, haak dan 1 st in iedere l als volgt: 1 v, 2 hstk, 2 stk, 2 dubbel stk, 1 stk en 1 hstk. Knip de draad af.
Haak zo 4 blaadjes.

AFWERKING:
Naai de blaadjes aan de steel op gelijke afstand van elkaar – zie de foto – en naai de bloem aan de bovenkant van de steel.

Reacties